Plan: | Horecagelegenheden Onderbanken |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | omgevingsvergunning |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0881.OVBovenWater-ON01 |
Deze ruimtelijke onderbouwing betreft vier horecagelegenheden in het buitengebied van Onderbanken op plaatsen waar naast de hoofdfunctie ondergeschikte horeca is toegestaan. De betreffende locaties zijn:
Conform het vigerende bestemmingsplan 'Buitengebied' uit 2006 maken de betreffende horecagelegenheden onderdeel uit van de betreffende hoofdfunctie en daarbij behorende regeling. Bij deze ondergeschikte horeca is de voorziening afgestemd op de aanwezige hoofdbestemming en de gebruikers daarvan, maar ook medegebruik door passanten is toegestaan.
Het is wenselijk om voor de hiervoor genoemde horecagelegenheden volwaardige zelfstandige horeca toe te staan zonder koppeling met de hoofdfunctie. Het betreft uitsluitend een gebruiksverandering, waarbij in de afgelopen periode deze horecagelegenheden zich al hebben ontwikkeld tot volwaardige en zelfstandige horeca.
Doordat op deze vier locaties in de bestaande situatie geen sprake meer is van ondergeschikte horeca, dient afgeweken te worden van het vigerende bestemmingsplan. Door middel van een aanvraag omgevingsvergunning kan de bestaande situatie worden gereguleerd.
Doordat op alle vier locaties zich vrijwel dezelfde situatie voordoet, worden deze in één onderbouwing opgenomen. Voor elk van deze locaties wordt een separate omgevingsvergunning procedure doorlopen.
In dit inleidende hoofdstuk wordt een korte beschrijving van de omgeving van de vier besluitgebieden, de besluitgebieden zelf en de projectbeschrijving gegeven (Hoofdstuk 3). Daarna worden de beleidskaders van het Rijk, de provincie en de gemeente met betrekking tot de horecagelegenheden uiteengezet (Hoofdstuk 2). Vervolgens komen de omgevingsaspecten aan bod (Hoofdstuk 4). Tot slot volgt een hoofdstuk waarin aandacht besteed wordt aan de haalbaarheid (Hoofdstuk 5) en de voor de onderhavige ruimtelijke onderbouwing te doorlopen procedure (Hoofdstuk 6).
De vier besluitgebieden bevinden zich allen binnen de provincie Limburg in de gemeente Onderbanken, in het buitengebied van de kern Schinveld, gelegen aan de rand van de Schinveldse Bossen.
Totaal overzicht besluitgebieden
Ligging horecagelegenheid restaurant De Lier
Deze locatie is gelegen in het buitengebied van Onderbanken, ten noordoosten van de kern Schinveld bij het zweefvliegveld. De locatie is gelegen aan de Leiffenderhofweg 3. Het perceel is kadastraal bekend als gemeente Schinveld, sectie D, nummer 67.
Ligging horecagelegenheid eetcafé Boven Water food & drinks
Deze locatie is gelegen in het buitengebied van Onderbanken, ten noordoosten van de kern Schinveld bij de visvijver. De locatie is gelegen aan Aan de Voeëgelsjtang 1. Het perceel is kadastraal bekend als gemeente Schinveld, sectie D, nummer 150.
Ligging horecagelegenheid eetcafé De Kem
Deze locatie is gelegen in het buitengebied van Onderbanken, ten oosten van de kern Schinveld. De locatie is gelegen aan de Kem 27. Het perceel is kadastraal bekend als gemeente Schinveld, sectie B, nummer 5898.
Ligging horecagelegenheid bistro De Brenkberg
Deze locatie is gelegen in het buitengebied van Onderbanken, ten zuiden van de kern Schinveld. De locatie is gelegen aan de Bouwbergstraat 126. Het perceel is kadastraal bekend als gemeente Schinveld, sectie C, nummer 717.
Het geldende bestemmingsplan voor de vier besluitgebieden betreft het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Onderbanken. Dit bestemmingsplan is door de Raad vastgesteld op 13 juli 2006 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten bij besluit van 13 maart 2007. Voor de camping Schinveldse Bossen geldt een partiele herziening, waarin de seizoenscamping gewijzigd is naar een reguliere camping.
Uitsnede vigerend bestemmingsplan 'Buitengebied'
Conform het vigerende bestemmingsplan ‘Buitengebied’ is ter plaatse van de horecagelegenheid de enkelbestemming 'Zweefvliegveld' alsmede de dubbelbestemmingen ‘Waterwin- en grondwaterbeschermingsgebied' en 'Archeologische waarden' van kracht. Tevens is op deze locatie de gebiedsaanduiding 'stiltegebied' en de aanduiding 'bouwvlak' van toepassing.
Daarnaast wordt geconstateerd dat de aanduiding 'horeca ondergeschikt' niet is aangeduid ter plaatse van het restaurant maar ter plaatse van het bouwvlak aan de straatzijde. Echter de bebouwing ter plaatse van dit bouwvlak betreft de loods/hangar voor de stalling van de zweefvliegtuigen.
Uitsnede vigerend bestemmingsplan 'Buitengebied'
Conform het vigerende bestemmingsplan ‘Buitengebied’ is ter plaatse van de horecagelegenheid de enkelbestemming 'Recreatieve doeleinden met dagrecreatieve voorzieningen: visvijver' alsmede de dubbelbestemmingen ‘Waterwin- en grondwaterbeschermingsgebied' en 'Beekdal' van kracht. Tevens zijn op deze locatie de gebiedsaanduiding 'stiltegebied' en de aanduidingen 'bouwvlak' en 'horeca ondergeschikt' van toepassing.
Uitsnede vigerend (partiele herziening) bestemmingsplan 'Buitengebied - Parc camping de Schinveldse Bossen'
Conform het vigerende (partiele herziening) bestemmingsplan ‘Buitengebied - Parc camping de Schinveldse Bossen’ is ter plaatse van de horecagelegenheid de enkelbestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie' van kracht. Tevens zijn op deze locatie de gebiedsaanduiding 'wetgevingzone - wijzigingsgebied' en de aanduidingen 'bouwvlak' en 'kampeerterrein' van toepassing.
Uitsnede vigerend bestemmingsplan 'Buitengebied'
Conform het vigerende bestemmingsplan ‘Buitengebied’ is ter plaatse van de horecagelegenheid de enkelbestemming 'Recreatieve doeleinden met verblijfsrecreatieve voorzieningen' van kracht. Tevens zijn op deze locatie de gebiedsaanduiding 'geluidzone luchtvaartverkeer' en aanduidingen 'bouwvlak' 'recreatiebedrijf: bungalowpark', 'vakantiewoning', 'bedrijfswoning' en 'horeca ondergeschikt' van toepassing.
Op basis van het bestemmingsplan 'Buitengebied' is ter plaatse van de aanduiding 'ondergeschikte horeca' horeca toegestaan ondergeschikt aan de hoofdbestemming, zoals in de vorm van een kantine, restaurant, theetuin, terras en daarmee vergelijkbare voorzieningen. De omvang van de horecavoorziening is afgestemd op de behoefte voortkomend uit de gebruikers van de hoofdbestemming. Echter ook medegebruik door passanten is toegestaan. Het is niet toegestaan het horecagedeelte op enig moment af te splitsen en als zelfstandige vorm van horeca onafhankelijk van de hoofdbestemming voort te zetten. Verder is het niet toegestaan de ondergeschikte horeca nog langer uit te oefenen op het moment dat de hoofdbestemming is komen te vervallen of niet langer van toepassing is.
Onder het begrip 'ondergeschikte horeca' wordt daarbij verstaan: het bedrijfsmatig, als ondergeschikte nevenactiviteit mede verstrekken van uitsluitend dranken en/of etenswaren voor gebruik ter plaatse. Aard en omvang van de horeca-activiteiten dienen afgestemd te zijn op de behoefte voortkomende uit de gebruikers van de hoofdbestemming zelf.
In het bestemmingsplan 'Buitengebied - Parc camping de Schinveldse Bossen' is bepaald dat de gronden bestemd zijn voor 'horeca, ondergeschikt aan de hoofdbestemming'. Hieronder wordt in dit bestemmingsplan verstaan: het bedrijfsmatig, als ondergeschikte nevenactiviteit mede verstrekken van uitsluitend dranken en/of etenswaren voor gebruik ter plaatse. Aard en omvang van de horeca-activiteiten dienen afgestemd te zijn op de behoefte voortkomende uit de gebruikers van de hoofdbestemming zelf. De horeca-activiteiten mogen uitsluitend plaatsvinden tussen 7.00 en 23.00 uur. Medegebruik door passanten is eveneens toegestaan.
Gezien het bovenstaande is reguliere horeca in de vorm van een volwaardige horecagelegenheid op basis van de vigerende bestemmingsplannen niet toegestaan. Om de bestaande volwaardige horecagelegenheden planologisch-juridisch mogelijk te maken dient een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan (uitgebreide procedure) te worden verleend. Onderhavige ruimtelijke onderbouwing dient daarvoor als nadere onderbouwing resp. verantwoording om de bestaande situatie mogelijk te maken.
Bij ieder plan vindt inkadering binnen het beleid van de overheid plaats. Door een toetsing aan Rijks-, provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid ontstaat een duidelijk beeld van de marges waarbinnen de ruimtelijke onderbouwing wordt opgezet. De beleidsinkadering dient een compleet beeld te geven van de ruimtelijke overwegingen en het relevante planologisch beleid.
Gemeenten zijn niet geheel vrij in het voeren van hun eigen beleid. Rijk en provincies geven met het door hen gevoerde en vastgelegde beleid de kaders aan waarbinnen gemeenten kunnen opereren. De belangrijkste kaders van Rijk en de provincie Limburg geven randvoorwaarden voor het lokale maatwerk in de ruimtelijke onderbouwing.
De wijziging ten opzichte van het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied' is van ondergeschikte aard. Door middel van deze ruimtelijke onderbouwing worden de reeds aanwezige ondergeschikte horecagelegenheden in het buitengebied van Onderbanken omgezet naar zelfstandige en volwaardige horecagelegenheden. Doordat er momenteel feitelijk geen sprake meer is van ondergeschiktheid aan de hoofdfunctie, wordt op deze wijze de bestaande situatie gereguleerd. Het betreft dan ook uitsluitend een gebruiksverandering van de planologisch-juridisch ondergeschikte horecafunctie naar een zelfstandige en volwaardige horecagelegenheid in de bestaande situatie. Er is immers planologisch-juridisch en feitelijk gezien sprake van horeca. Aangezien er sprake is van een bestaande situatie vinden dan ook geen nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden.
De onderliggende hoofdbestemming resp. hoofdfunctie van de betreffende locaties blijft ongewijzigd. Ook vindt er geen uitbreiding van bebouwing plaats. De horecagelegenheden worden in hun huidige vorm en omvang voortgezet.
Gelet op de ondergeschikte aard en omvang van deze situaties en aangezien sprake is van een reeds bestaande situatie zijn er geen Rijks-, provinciale, regionale of gemeentelijke belangen in het geding.
Op 21 juni 2012 is de Economische en recreatieve-toeristische visie door de Gemeente Onderbanken vastgesteld. De doelstelling van de integrale nota 'Economische en recreatieve-toeristische visie' is te komen tot de formulering van eenduidig beleid om nieuwe initiatieven in afwijking van het bestemmingsplan eenduiding en consistent te kunnen beoordelen. De integrale nota moet inzicht geven waar welke functies, onder welke voorwaarden, in relatie tot de bestaande c.q. beoogde ruimtelijke structuur worden toegestaan.
In de visie is aangegeven dat de besluitgebieden deel uit maken van het buitengebied van Schinveld. Binnen dit buitengebied zijn de besluitgebieden gelegen in de 'Ecologische Hoofdstructuur (EHS)' of in het 'Middengebied/overig'.
De onderliggende hoofdbestemming resp. hoofdfunctie van de betreffende locaties blijft ongewijzigd. Ook vindt er geen uitbreiding van bebouwing plaats. De horecagelegenheden worden in hun huidige vorm en omvang voortgezet. Op basis hiervan worden er geen belemmeringen voorzien vanuit de economische en recreatieve-toeristische visie.
Op basis van de demografische kerncijfers 2015 van het CBS heeft de Gemeente Onderbanken een omgevingsadressendichtheid van 474 adressen per km2, wat overeenkomst met stedelijkheidsgraad 'niet stedelijk'.
Voor zowel een restaurant als een eetcafé in het buitengebied wordt in het ASVV 2012 geen parkeernorm gegeven. Als een 'stapje terug' wordt gedaan naar 'rest bebouwde kom' geldt een norm van 14-16 parkeerplaatsen per 100 m2 bvo voor een restaurant en 6-8 parkeerplaatsen per 100 m2 bvo voor een eetcafé.
De uitwerking van deze parkeernormen wordt per locatie bij het planvoornemen (paragraaf 3.2) beschreven.
De vier afzonderlijke besluitgebieden worden hieronder kort omschreven en aangeduid met een luchtfoto.
Het besluitgebied bevindt zich ten noorden aan de Leiffenderhofweg. De horecagelegenheid maakt onderdeel uit van een zweefvliegveld, dat in oostelijke en noordelijke richting is gelegen tegen de Duitse grens. Restaurant De Lier is een servicepunt van de VVV Zuid-Limburg.
Horecagelegenheid restaurant De Lier
Het besluitgebied bevindt zich aan het eind van de doodlopende straat Aan de Voeëgelsjtang. De horecagelegenheid bevindt zich als het ware op de visvijver.
Horecagelegenheid eetcafé Boven Water food & drinks
Het besluitgebied bevindt zich aan de Kem. De horecagelegenheid is onderdeel van deze camping en is gesitueerd bij de ingang van het park. Hoewel het plan deel uit maakt van het bestemmingsplan 'Buitengebied', maakt de camping qua ruimtelijke structuur deel uit van de bebouwing aan de Kem.
Horecagelegenheid eetcafé De Kem
Het besluitgebied bevindt zich aan de Bouwbergstraat, direct ten zuiden van de kern Schinveld. De horecagelegenheid is onderdeel van de camping De Brenkberg (motel-, bungalow- en chaletpark) en is gesitueerd aan de entree. Het is gelegen in de bosrijke zuidkant van Schinveld.
Horecagelegenheid bistro De Brenkberg
In deze paragraaf worden de afzonderlijke projecten op iedere locatie kort toegelicht. Voor alle vier de locaties is sprake van reeds aanwezige volwaardige horecafunctie, die omgeschakeld zal worden naar zelfstandige horeca in plaats van de toegestane ondergeschikte horeca. Hierbij wordt per locatie beschreven wat de aard van de horecagelegenheid is, wat de beoogde afmetingen zijn en hoe in het parkeren is voorzien.
De functie van het zweefvliegveld blijft de hoofdfunctie en de toegestane kampeerfunctie blijft onveranderd. De aanwezige horecafunctie kan los gezien worden van het zweefvliegveld, als zelfstandige volwaardige horecagelegenheid.
In de 'Economische en recreatieve-toeristische visie' (vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 21 juni 2012) wordt aangegeven dat ter plaatse de functies dagrecreatie, verblijfsrecreatie (maximaal 75 plaatsen) en horeca licht, middelzwaar gewenst zijn.
De horecagelegenheid op deze locatie betreft restaurant De Lier met een oppervlakte van ongeveer 250 m2. Het restaurant bevindt zich alleen op de begane grond en heeft ook een niet overdekt terras van ongeveer 150 m2. Dit terras is deels aan de achterzijde gesitueerd, richting de zweefvliegbaan, en aan de voorzijde richting de parkeerplaats. Er zijn geen speelvoorzieningen of vergelijkbare objecten onderdeel van het restaurant.
Verkeer en parkeren
Zoals beschreven in paragraaf 2.3 geldt een norm van 14-16 parkeerplaatsen per 100 m2 bvo. Op basis van de aangegeven oppervlakte van 250 m2 is dan een parkeervoorziening van minimaal 35 (en maximaal 40) plaatsen vereist.
Op dit moment zijn er 42 parkeerplaatsen op eigen terrein beschikbaar. Deze zijn toegankelijk voor zowel wandelaars, zweefvliegers als voor restaurantgasten. Aangenomen kan worden dat overdag met name wandelaars regelmatig gebruik zullen maken van het restaurant voor een drankje/hapje voor of na het wandelen, waardoor een overlap in parkeergebruik mogelijk is. Ook het zweefvliegveld maakt overdag gebruik van de horecagelegenheid en de parkeerplaatsen zullen dan ook voor beide voorzieningen beschikbaar zijn. In de avonduren zijn de parkeerplaatsen volledig beschikbaar voor het restaurant.
Er vanuit gaande dat in de 'rest bebouwde kom' de horecagelegenheid ruim voldoet aan de norm (exclusief overlap met wandelaars en zweefvliegers) kan gesteld worden dat deze parkeerplaats voor de locatie in het buitengebied (zonder parkeernorm) voldoende ruimte zal bieden voor de restaurantgasten en wandelaars/zweefvliegers. Als de groenvoorziening op het parkeerterrein aangepast wordt, is er ook nog ruimte voor een uitbreidingsmogelijkheid. Deze ruimte kan voorzien in parkeerruimte voor het restaurant.
Op deze locatie worden in de toekomst aanpassingen voorzien, waar onder andere de herinrichting van de toegang en de parkeerplaats worden meegenomen. Het gebied is namelijk aangewezen als een project in het kader van IBA (International Bau Ausstellung). Bij een eventuele gebiedstransformatie is het uitgangspunt dat ten alle tijden de parkeerplaatsen behorende bij de horecagelegenheid gewaarborgd worden.
De visvijver maakt in de 'Economische en recreatieve-toeristische visie' onderdeel uit van het concentratiepunt Noord (visvijver en omgeving). Hier zijn dagrecreatieve voorzieningen, horeca licht, middelzwaar en kleinschalige recreatieve voorzieningen gewenst. Verblijfsrecreatieve voorzieningen zijn hier niet gewenst.
De horecagelegenheid op deze locatie betreft het eetcafé Boven Water Food & Drinks met een oppervlakte van ongeveer 210 m2, dat ook gebruikt kan worden voor feesten of partijen en bovendien onderdeel is van een informatiecentrum. Het eetcafé bevindt zich zowel op de begane grond als op de eerste verdieping. Op deze verdieping kunnen activiteiten gehouden worden als feesten, vergaderingen of horeca. Ook bevindt zich het clublokaal van HSV de Hering op deze verdieping. Het eetcafé heeft een niet overdekt terras van ongeveer 160 m2. Dit terras is gesitueerd aan de noordwest zijde, richting het water. Er zijn geen speelvoorzieningen of vergelijkbare objecten onderdeel van het eetcafé.
Verkeer en parkeren
Zoals beschreven in paragraaf 2.3 geldt een norm van 6-8 parkeerplaatsen per 100 m2 bvo. Op basis van de aangegeven oppervlakte van 210 m2 is dan een parkeervoorziening van minimaal 13 (en maximaal 17) plaatsen vereist.
Op dit moment zijn er 60 parkeerplaatsen op openbaar gebied beschikbaar. Deze zijn toegankelijk voor zowel bezoekers van eetcafé Boven Water en de visvijver, als voor passanten en/of recreanten. Aangenomen kan worden dat bezoekers van de visvijver en passanten en/of recreanten regelmatig gebruik zullen maken van het eetcafé voor een drankje/hapje, waardoor een overlap in parkeergebruik mogelijk is. De aanwezige parkeerplaats is weliswaar op openbaar gebied gelegen, het biedt in elk geval genoeg ruimte voor de benodigde parkeerplekken.
Er vanuit gaande dat in de 'rest bebouwde kom' de horecagelegenheid ruim voldoet aan de norm kan gesteld worden dat deze parkeerplaats voor de locatie in het buitengebied (zonder parkeernorm) voldoende ruimte zal bieden voor de doelgroepen.
De camping Schinveldse Bossen wordt in de 'Economische en recreatieve-toeristische visie' niet expliciet genoemd. Het is gelegen in het 'middengebied/overig' van het buitengebied. Dit gebied betreft het overwegend agrarische gebied met verspreid door het gebied solitaire bebouwing met functies als agrarisch bedrijf, bedrijf, wonen, horeca en maatschappelijk.
De horecagelegenheid op deze locatie betreft het eetcafé De Kem met een oppervlakte van ongeveer 190 m2, dat ook gebruikt kan worden voor feesten of partijen voor met name campinggasten. Het eetcafé bevindt zich alleen op de begane grond en heeft ook een niet overdekt terras van ongeveer 200 m2. Dit terras is grotendeels gesitueerd aan de noordwest zijde en aan de zuidwest zijde is ruimte voor speelvoorzieningen.
Verkeer en parkeren
Zoals beschreven in paragraaf 2.3 geldt een norm van 6-8 parkeerplaatsen per 100 m2 bvo. Op basis van de aangegeven oppervlakte van 210 m2 is dan een parkeervoorziening van minimaal 13 (en maximaal 17) plaatsen vereist.
Op dit moment zijn er 23 parkeerplaatsen op eigen terrein beschikbaar. Deze zijn toegankelijk voor zowel bezoekers van de camping als voor gasten van het eetcafé maar ook voor eventuele wandelaars. Een deel van de campinggasten heeft de mogelijkheid om hun auto bij de tent/kampeerplek te kunnen stallen, andere plaatsen hebben alleen ruimte voor een fietsberging. De centrale parkeerplaats zal dus door een deel van de campinggasten gebruikt worden, maar ook door eventueel bezoek. Wandelaars zullen voornamelijk overdag gebruik maken van de parkeerplaatsen. Hiervoor geldt dat zij regelmatig gebruik zullen maken van het eetcafé voor een drankje/hapje voor of na het wandelen, waardoor een overlap in parkeergebruik mogelijk is.
Er vanuit gaande dat in de 'rest bebouwde kom' de horecagelegenheid ruim voldoet aan de norm (exclusief het aandeel van de camping) kan gesteld worden dat deze parkeerplaats voor de locatie in het buitengebied (zonder parkeernorm) voldoende ruimte zal bieden voor zowel gasten en bezoekers van de camping, wandelaars als van het eetcafé.
De camping De Brenkberg wordt in de 'Economische en recreatieve-toeristische visie' niet expliciet genoemd, maar maakt deel uit van de hierin benoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dit betekent dat er geen aanvullende functies zijn toegestaan bij de bestaande aanwezige functies. Nieuwvestiging van kleinschalige recreatieve voorzieningen is niet wenselijk.
De horecagelegenheid op deze locatie betreft bistro De Brenkberg met een oppervlakte van ongeveer 250 m2, dat ook mogelijkheid biedt tot ontbijt voor met name campinggasten en kleinschalige feesten. Er is een receptie voor ontvangst van gasten voor de camping. De bistro heeft een binnen zitgedeelte voor 50 gasten en twee terrassen waarvan één gedeeltelijk overkapt. Deze terrassen bevinden zich ten noorden en ten westen van het gebouw, het totale oppervlakte hiervan is 200 m2 waarvan 20 m2 is overdekt. De bistro bevindt zich alleen op de begane grond en heeft momenteel geen speelvoorzieningen of vergelijkbare objecten maar het plaatsen van speelvoorzieningen staat wel op de planning voor in de toekomst.
Verkeer en parkeren
Zoals beschreven in paragraaf 2.3 geldt een norm van 6-8 parkeerplaatsen per 100 m2 bvo. Op basis van de aangegeven oppervlakte van 250 m2 is dan een parkeervoorziening van minimaal 15 (en maximaal 20) plaatsen vereist.
Op dit moment zijn er 35 tot 40 parkeerplaatsen op eigen terrein beschikbaar. Deze zijn toegankelijk voor zowel bezoekers van de camping als voor gasten van de bistro. Aangenomen kan worden dat campinggasten hun auto bij de tent/kampeerplek kunnen stallen, waardoor de centrale parkeerplaats alleen wordt gebruikt bij in-/uitchecken of door eventueel bezoek. De parkeerplaats zal dus slechts minimaal en op korte tijdstippen gebruikt worden voor campinggasten.
Er vanuit gaande dat in de 'rest bebouwde kom' de horecagelegenheid ruim voldoet aan de norm (exclusief het aandeel van de camping) kan gesteld worden dat deze parkeerplaats voor de locatie in het buitengebied (zonder parkeernorm) voldoende ruimte zal bieden voor zowel gasten en bezoekers van de camping als van de bistro.
In een ruimtelijke onderbouwing dient aandacht te worden besteed aan eventuele omgevingsaspecten die een rol kunnen spelen. Milieu-aspecten zoals bodem- en grondwaterkwaliteit, luchtkwaliteit, geluidshinder, geurhinder, bedrijven en milieuzonering, externe veiligheid dienen te worden besproken, maar ook wateraspecten, archeologie en cultuurhistorie en flora en fauna. Hieronder worden deze omgevingsaspecten kort behandeld in relatie tot de betreffende situatie.
In de publicatie “Bedrijven en Milieuzonering” van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) is een lijst met indicatieve richtafstanden opgenomen voor milieubelastende bedrijfsactiviteiten ten opzichte van gevoelige bestemmingen. De bedrijfsactiviteiten worden aan de hand van een milieucategorie verbonden met een maximale (indicatieve) hinderafstand.
Deze afstand (zonering) wordt bepaald door enerzijds de aard van het bedrijf en anderzijds door het karakter van zijn omgeving. De richtafstanden zijn niet wettelijk voorgeschreven en gaan uit van gemiddeld moderne bedrijven en zijn geschreven voor nieuwe situaties. Indien bekend is welke activiteiten concreet beoogd worden, dan kan gemotiveerd worden afgeweken van de daadwerkelijk te verwachten milieubelasting (in plaats van richtafstanden). Voor bestaande bedrijven geldt allereerst de geldende omgevingsvergunning of de richtlijnen uit de geldende AMvB.
In de VNG brochure zijn restaurants, cafetaria's etc. opgenomen in milieucategorie 1. Dit wil zeggen dat een richtlijn van 10 meter (voor geur en geluid) van toepassing is. Dit betreft de grootste afstand, waaraan voldaan moet worden om een goed woon- en leefklimaat te kunnen garanderen.
De afstanden van de horecagelegenheden tot de dichtsbijzijnde woning (gevoelige functie) zijn hieronder per locatie benoemd:
In bovenstaande afstanden worden eventueel aanwezige bedrijfswoningen niet meegenomen, omdat deze niet van invloed zijn op de richtafstanden. De afstanden tot omliggende woningen zijn allemaal hoger dan de VNG-richtlijn van 10 meter, waardoor de 'Bedrijven en milieuzonering' geen belemmering vormt voor het planvoornemen.
Door middel van deze ruimtelijke onderbouwing worden de reeds aanwezige ondergeschikte horecagelegenheden in het buitengebied van Onderbanken omgezet naar zelfstandige en volwaardige horecagelegenheden. Doordat er momenteel feitelijk geen sprake meer is van ondergeschiktheid aan de ondergelegen hoofdfunctie, wordt op deze wijze de bestaande situatie gereguleerd. Het betreft dan ook uitsluitend een gebruiksverandering van de al aanwezige horecafunctie en er vinden dan ook geen nieuwe ontwikkelingen plaats.
De milieuaspecten (bodem, luchtkwaliteit, geluid, geur, externe veiligheid, water, archeologie en cultuurhistorie, flora en fauna) zijn in deze onderbouwing dan ook niet aan de orde. Het omschakelen van aanwezige ondergeschikte horeca naar zelfstandige horeca maakt geen ontwikkelingen mogelijk die van invloed kunnen zijn op deze omgevingsaspecten. Er is zowel planologisch-juridisch als bestaand reeds sprake van een horecafunctie. De aard van de activiteiten wijzigen daarbij niet. Ook vindt er geen uitbreiding van de bestaande bebouwing en daarmee de horecafunctie plaats.
Naast het toetsen van de ontwikkeling aan diverse milieu- en veiligheidsaspecten, dient de uitvoerbaarheid van het plan ook beoordeeld te worden. Hierbij wordt gekeken naar de economische uitvoerbaarheid en de maatschappelijke uitvoerbaarheid.
De gemeente is volgens de Wet ruimtelijke ordening verplicht om kostenverhaal toe te passen in geval het een bouwplan betreft voor onder meer het toevoegen van één of meerdere woningen. Hiervoor dient een exploitatieplan vastgesteld te worden, tenzij het kostenverhaal anderszins is verzekerd.
In deze ruimtelijke onderbouwing is sprake van reeds aanwezige horecagelegenheden, die worden omgezet van ondergeschikte horeca naar zelfstandige horeca. Er wordt geen bebouwing meer toegevoegd, maar er is uitsluitend sprake van een gebruiksverandering. Voor de gemeente Onderbanken zelf zijn er, naast de procedurekosten van de omgevingsvergunning, dan ook geen kosten verbonden aan de verwezenlijking van het plan. Tevens is er geen sprake van op de initiatiefnemer te verhalen kosten.
Op grond van het voorgaande kan worden geconcludeerd dat de economische uitvoerbaarheid van het planvoornemen voldoende is gegarandeerd.
Het planvoornemen ziet op het wijzigen van de huidige ondergeschikte horeca naar zelfstandige horeca op vier verschillende locaties in het buitengebied van Gemeente Onderbanken. In onderhavige ruimtelijke onderbouwing is aangetoond dat er geen negatieve gevolgen zijn voor de ruimtelijke kwaliteit ter plaatse. Er is immers reeds sprake van bestaande horecafuncties. Het planvoornemen leidt niet tot planologische bezwaren.
Het planvoornemen zal gezien het bovenstaande niet leiden tot overwegende planologische bezwaren. De functiewijziging betekent, na een afweging van de verschillende belangen, een aanvaardbare invulling van de besluitgebieden.
Deze ruimtelijke onderbouwing is opgesteld als onderdeel van de noodzakelijke omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, eerste lid, sub a onder 3 van de Wabo ten behoeve van vier horecagelegenheden. De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) bevat twee procedures voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning, te weten de reguliere en de uitgebreide procedure. In de onderhavige situatie, waarbij afgeweken wordt van het vigerende bestemmingsplan, dient voor iedere locatie de uitgebreide procedure te worden gevolgd.
Hierbij wordt per horecagelegenheid een separate procedure doorlopen. Deze ruimtelijke onderbouwing omvat alle vier de locaties, maar deze zullen apart van elkaar in procedure gebracht worden.
Op basis van artikel 6.5, lid 1 van de Bor zal de gemeenteraad een ontwerp verklaring VVGB (Verklaring van geen bedenkingen) moeten verlenen. Deze verklaring wordt vervolgens samen met de ontwerp omgevingsvergunning en de voorliggende ruimtelijke onderbouwing gedurende zes weken ter inzage gelegd. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn of haar zienswijze indienen.
Indien er zienswijzen ontvangen zijn, zal het planvoornemen terug gaan naar de Raad waarna een definitieve verklaring VVGB afgegeven moet worden. Na verwerking van eventuele consequenties van zienswijzen zal op basis van deze definitieve verklaring de omgevingsvergunning verleend worden. Indien er geen zienswijzen ontvangen zijn, wordt de ontwerp verklaring automatisch een definitieve verklaring en wordt op basis hiervan de omgevingsvergunning verleend. Deze omgevingsvergunning wordt per horecagelegenheid afzonderlijk ter inzage gelegd en verleend.