Plan: | Ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied van de gemeente Schinnen 2011 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0962.SVSchinnen2011-ON01 |
Inleiding.
Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (verder te noemen: Wro) in werking getreden. Op grond van artikel 2.1 Wro is de gemeente verplicht een structuurvisie op te stellen. Artikel 2.1 Wro omschrijft de structuurvisie als volgt:
“De structuurvisie bevat de hoofdlijnen van de voorgenomen ontwikkeling van dat gebied,
alsmede de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren ruimtelijk beleid. De
structuurvisie gaat tevens in op de wijze waarop de raad zich voorstelt die voorgenomen
ontwikkeling te doen verwezenlijken.”
Een structuurvisie kan per thema of voor een gebied worden opgesteld. Structuurplannen of
structuurvisies die onder de oude Wet op de Ruimte Ordening zijn opgesteld, kunnen op grond van het overgangsrecht als een structuurvisie op grond van de Wro worden aangemerkt. De voorliggende structuurvisie ‘Ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied van de gemeente Schinnen” is een structuurvisie die over een bepaald gebied gaat (het buitengebied) en waarin ook het specifieke thema van nieuwe bebouwing aandacht krijgt.
De structuurvisie is een vertaling van het provinciale beleid (Limburgs Kwaliteitsmenu) in een
gemeentelijke structuurvisie. De structuurvisie heeft betrekking op ontwikkelingen in het buitengebied grosso modo het gebied buiten de rode contouren rondom Amstenrade, Doenrade, Puth, Oirsbeek, Schinnen en Sweikhuizen tegen het besef dat het Schinnens grondgebied volledig onderdeel uitmaakt van de Rijkskwalificatie Nationaal Landschap Zuid-Limburg en voor het gehele gebied Noordoostelijk van de A 76 is aangeduid als Rijksbufferzone. De structuurvisie gaat vooral in op het herstel van het cultuurhistorisch waardevolle Limburgse landschap ( o.a herstel veldwegen, graften, inbedden kernen door aanleg natuur) alsmede op andere soorten van ruimtebeslag zoals nieuwe woningen, uitbreiding van agrarische bedrijven, nieuwe functies in bestaande vrijkomende bedrijfsgebouwen, het uitbreiden van solitaire bedrijven etc.
Het doel van deze structuurvisie is daarmee een overzicht te geven van de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied en niet onbelangrijk om tevens in samenhang met het Limburgs Kwaliteitsmenu (LKM) de relatie aan te geven met de compenserende maatregelen die bij nieuwe rode ontwikkelingen (bebouwing) in het buitengebied gevraagd worden.
Ten behoeve van de ontwikkeling van de structuurvisie is een Landschapsontwikkelingsplan opgesteld door het bureau Heuschen Copier. Dit document vormt een belangrijke grondslag voor de structuurvisie. De structuurvisie vindt uiteindelijk juridische vertaling in het bestemmingsplan Buitengebied.
De structuurvisie bestaat uit 4 delen.
In deel I wordt de relatie met ander beleid en wetgeving weergegeven.
In deel II worden het proces en de samenwerking met provincie en de regio belicht.
Deel III bevat de gebiedsbeschrijving en kwaliteitsverbetering die de basis zijn voor het beschrijven van diverse mogelijke ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied en de daarbij gevraagde kwaliteitsbijdrages en tegenprestatie.
In deel IV wordt ingegaan op de uitvoering: de vorming van een fonds, de kwaliteitsverbeterende maatregelen, het instellen van een kwaliteitscommissie, de wijze waarop een verzoek wordt beoordeeld en de monitoring.
De bijlage geeft de voorbeelden aan met betrekking tot regeling van de kwaliteit in het bestemmingsplan `Buitengebied`.