direct naar inhoud van 3.2 Directe omgeving en plangebied
Plan: Villapark/Loonsebaan, herziening Vijverbosweg 2-4
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0865.vghBPhzVijverbos2-VG01

3.2 Directe omgeving en plangebied

Kaart 1 (zie bijlage 1) en de foto's geven de bestaande toestand van de directe omgeving en het plangebied weer.

3.2.1 Bodemopbouw

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPhzVijverbos2-VG01_0009.jpg"

afbeelding 9: bodemkaart

De bovenste laag van de grond behoort tot de zogenaamde veldpodzolgronden, bestaande uit leemarm en zwak lemig fijn zand.
Binnen het perceel zijn op het oog geen hoogteverschillen. Ook het hoogteverschil met de Vijverbosweg en de Rijksweg N65 is gering.

3.2.2 Ontsluiting

Het perceel is ontsloten vanaf de Vijverbosweg. Dit is een drukke gebiedsontsluitingsweg in Vught-Zuid.

Ter hoogte van de locatie loopt een kleine parallelweg, waardoor sprake blijft van een voldoende veilige verkeerssituatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPhzVijverbos2-VG01_0010.jpg"

afbeelding 10: parallelweg met bestaande woning

3.2.3 Bebouwing en functies

Het bestaande bouwperceel ligt op de hoek Rijksweg N65 - Vijverbosweg. De grootte bedraagt ca. 4800 m2. De bestaande woning ligt in de hoek van het perceel en heeft een L-vorm. De woning bestaat uit één bouwlaag met een kaplaag.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPhzVijverbos2-VG01_0011.jpg"   afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPhzVijverbos2-VG01_0012.jpg"  

afbeelding 11: woning vanaf Helvoirtseweg tuinzijde bestaande woning


Voorts staan in de tuin nog een atelier/theehuis en een berging/schuur. Achter in de tuin ligt een niet-overdekt zwembad.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPhzVijverbos2-VG01_0013.jpg"   afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPhzVijverbos2-VG01_0014.jpg"  

afbeelding 12: atelier/theehuis zwembad


Aan de Vijverbosweg tot aan de hoek Jagersboschlaan liggen nog twee woonpercelen met vrijstaande woningen: de huisnummers 4A en 6. Tegenover deze woningen ligt het landgoed Jagersbosch.

3.2.4 Beplanting

Het perceel wordt omgeven door hoogopgaande begroeiing van de omliggende tuinen. Op het perceel staan de nodige bomen, waaronder Amerikaanse eiken, berken, een linde en enkele naaldbomen. De bomen zijn ingemeten door Coenradie. Zie onderstaande afbeelding en bijlage 10.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPhzVijverbos2-VG01_0015.jpg"

afbeelding 13: beplanting op het perceel (bron: inmeting Coenradie)

Door de excentrische ligging van de bestaande woning heeft de huidige tuin een relatief grote maat. De grote tuin heeft voorts een parkachtige inrichting. Enkele monumentale bomen en beplantingsgroepen omzomen een open middengebied met gras. De waardevolle bomen kunnen behouden blijven.

De tuin ligt bovendien op het zuiden, zodat sprake is van gunstige bezonning.

3.2.5 Technische infrastructuur

Voorliggend plan blijft geheel buiten de openbare ruimte van de Vijverbosweg. Voorafgaand aan de bouw moet op het perceel een Klic-melding worden gedaan.

3.2.6 Belemmeringen

Het plangebied ligt binnen de onderzoekszones:

  • externe veiligheid van de Rijksweg N65. Het daarvoor verrichte onderzoek is opgenomen in paragraaf 5.1.2;
  • verkeerslawaai van de Rijksweg N65 en de Vijverbosweg. Het daarvoor uitgevoerde onderzoek is opgenomen in paragraaf 5.1.5.

3.2.7 Bestaande beeldkwaliteiten

De omgeving heeft een gemengd karakter: grote wegen, verschillende typen woningen en veel groen.

Dominant zijn de wegen. Ook de lintbebouwing langs de rijksweg is nadrukkelijk aanwezig. De bebouwing is overwegend van een traditionele architectuur, enkele panden hebben moderne platte daken.
Het beeld wordt verder bepaald door veel en hoogopgaand groen op de woonpercelen. Dit groen geeft de omgeving kwaliteit.
Op de grote percelen liggen de afzonderlijke villa's verscholen in het groen. Het groen bepaalt de beeldkwaliteit van de omgeving.
Als geheel is geen sprake van specifieke bestaande architectonische beeldkwaliteiten die leidend zouden moeten zijn voor de nieuwbouw in onderhavig plan.