direct naar inhoud van 4.4 Beeldkwaliteitplan
Plan: Villapark/Loonsebaan, herziening Vijverbosweg 2-4
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0865.vghBPhzVijverbos2-VG01

4.4 Beeldkwaliteitplan

4.4.1 Criteria beeldkwaliteiten

Een beeldkwaliteitplan dient als leidraad om te komen tot een stedenbouwkundige samenhang in een omgeving. Het beeldkwaliteitplan is een stedenbouwkundig instrument en blijft beperkt tot díe elementen en aspecten die het beeld van de openbare ruimte bepalen. Daartoe behoren ook de aan de openbare ruimte grenzende private percelen met daarop gelegen bebouwing.

De volgende criteria spelen daarbij een rol:

  • karakter omgeving;
  • openbare ruimte;
  • bebouwingstypologie;
  • voortuinen en erfafscheidingen.

Deze criteria worden hierna toegelicht.

4.4.2 Karakter omgeving

Het karakter van het plangebied is een villabuurt met grote kavels.

4.4.3 Openbare ruimte

De openbare ruimte van de Vijverbosweg wordt bepaald door de rijbaan met laanbeplanting en het groen op de privé percelen. De Vijverbosweg is een straat in het groen. Vanaf de weg is weinig bebouwing zichtbaar.

4.4.4 Bebouwingstypologie

De bebouwing ligt verscholen in het groen en achter muren. Daarom is voor de beleving vanuit de openbare ruimte de verschijningsvorm van de bebouwing niet zo belangrijk als in een situatie met straatwanden.

Situering en oriëntatie
Inspelend op het bebouwingspatroon in het blok hoort de voorgevel parallel aan de Vijverbosweg gesitueerd te worden. De verdere oriëntatie, inclusief de plaats van de voordeur is vrij.

Massaopbouw
Vught heeft een grote variatie aan villa's. Daarbij is geregeld dat villa's twee bouwlagen mogen hebben van 3,5 m, waarop nog een schuine kap is toegestaan tot een totale bouwhoogte van maximaal 14 m. De bijgebouwen mogen een goothoogte hebben van maximaal 3,25 m en een nokhoogte van maximaal 5 m.

Materiaal en kleur
Gezien de verscholen ligging is het gebruik van materialen en kleur relatief vrij. Gelet op het groene karakter van de omgeving moet een terughoudende architectuur worden gekozen. Extremen dienen vermeden te worden.


4.4.5 Voortuinen en erfafscheidingen

Dit is een zeer belangrijk aspect. Het bestaande pand heeft een muur als tuinafscheiding, hetgeen in die situatie goed is. Het schermt de woning af van de drukke omgeving. Deze muur blijft behouden.
Het verdient echter niet de voorkeur om het nieuwe perceel verder met een muur af te scheiden. Dat zou te confronterend worden naar de buurpercelen.
Daarom wordt aanbevolen om te kiezen voor halftransparant, opgaand groen, waar doorheen de bebouwing waarneembaar is.