direct naar inhoud van 4.3 Water
Plan: Golfbaan Cromvoirt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0865.bgBPgolfbaan-VG01

4.3 Water

4.3.1 Verricht onderzoek

Het aspect hydrologie is onderzocht door Arcadis: "Hydrologisch onderzoek en waterparagraaf golfbaan Cromvoirt" (Arcadis, december 2007). Dit onderzoek dient tevens als watertoets ten behoeve van het bestemmingsplan. Het onderzoeksrapport is opgenomen als bijlage 16.

De belangrijkste bevindingen uit de onderzoeksrapporten ten aanzien van de huidige situatie en autonome ontwikkeling worden hierna weergegeven.

4.3.2 Grondwater

De huidige grondwaterhuishouding is gebaseerd op de grondwaterdynamiekkaart van het Waterschap de Dommel. Uit de grondwaterdynamiekkaart blijkt dat in het gebied grondwatertrap VI aanwezig is. Dit betekent dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) zich daar op 40-80 cm beneden maaiveld bevindt en de gemiddeld laagste grondwaterstand (GLG) zich lager dan 120 cm beneden maaiveld bevindt. Hieruit volgt dat de jaarlijkse grondwaterfluctuatie circa 0,8 à 1,0 m bedraagt.

De gronden nabij het Drongelens Kanaal staan onder invloed van het Drongelens Kanaal. Bij hoge waterstanden op het Drongelens Kanaal kan kwel optreden in deze gronden. In het gebied is geen landbouwdrainage aanwezig. Er is een bestaande vergunde onttrekking van 100 m³ per uur. De onttrekking bevindt zich in het 1e watervoerend pakket op een diepte van 64 m -mv.

De stromingsrichting van het grondwater is noordwestelijk gericht. Gelet op de voorgenomen activiteit, met relatief ondiepe ontgravingen, speelt de diepere geohydrologische opbouw geen rol van betekenis.

De waterstanden zijn op de navolgende afbeeldingen weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.bgBPgolfbaan-VG01_0006.jpg"gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand

GHG = gemiddelde hoogste grondwaterstand
GVG = gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand
GLG = gemiddelde laagste grondwaterstand

Er is sprake van kwel in de twee noordelijke, meest laaggelegen deelgebieden. De aanwezigheid van slootkwel in het westelijke en maaiveldkwel in het noordoostelijke deelgebied betekent dat er potenties aanwezig zijn voor de ontwikkeling van waardevolle graslandtypen.

Volgens de provinciale Milieuverordening Noord-Brabant ligt 2 km ten westen van het plangebied het grondwaterbeschermingsgebied Vlijmen-Helvoirt. Dit gebied heeft geen invloed op het plan.

Het plangebied kent sterke wisselingen in de grondwaterstand, met name in het gebied op grotere afstand van de Zandleij. Het realiseren van open water op de golfbaan is mogelijk. Hierbij dient rekening te worden gehouden met peilfluctuaties door schommelingen in de grondwaterstand. Om deze schommelingen te minimaliseren zijn locaties bij de beek of in de kwelzones geschikter voor open water. Op andere locaties kan het aanbrengen van een ondoorlatende laag nodig zijn. De grondwaterstand fluctueert over de seizoenen, maar lijkt in het gebied voldoende laag om een golfbaan te realiseren.

Van elementair belang is de omgang met het inundatiegebied. Uit het hydrologisch rapport van Arcadis (2007) blijkt dat golf binnen het inundatiegebied mogelijk is.

4.3.3 Oppervlaktewater

Lokaal oppervlaktewatersysteem
De waterhuishouding van het plangebied wordt bepaald door de Zandleij, het Drongelens Kanaal en het lokale stelsel van afwateringssloten. Zie kaart bestaande toestand (bijlage 1).

In het plangebied ligt een wiel en is er een stelstel van sloten en greppels dat voor de lokale afwatering zorgt. Twee van deze sloten zijn de leggerwatergangen ZL42 en ZL43. ZL43 is echter feitelijk niet meer aanwezig.

Het westelijk deel van het plangebied is als inundatiegebied aangewezen in het reconstructieplan (zie ook paragraaf 3.5.5). Dit betekent dat uitsluitend ontwikkelingen plaats mogen vinden, die neutraal of dienstbaar zijn aan het doel van inundatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.bgBPgolfbaan-VG01_0007.jpg"Zandleij in plangebied golfbaan Cromvoirt (vanaf Drongelens Kanaal richting Lambertusstraat)

Zandleij
De Zandleij is in de 17e eeuw 'gegraven' en heeft een regionale functie. De Zandleij begint nabij Tilburg en wordt gevoed door water afkomstig uit de rioolwaterzuivering van Tilburg en water uit het landelijke gebied tussen Tilburg en Vught. Het afvoeren van effluent is een belangrijke functie voor deze beek. De Zandleij mondt uit in het Drongelens Kanaal. Vanuit de kern Cromvoirt vindt bij neerslag een lozing plaats vanuit het hemelwaterstelsel.

De Zandleij heeft tevens een functie als natte Ecologische Verbindingszone (EVZ). Deze functie is toegekend in het Provinciaal Waterhuishoudingsplan en overgenomen in het reconstructieplan Meierij.

Het Waterschap De Dommel heeft een herinrichtingsplan voor de ecologische verbindingszone en een zandvang opgesteld. Het onderdeel zandvang is in 2007 uitgevoerd.

N.B. - Met het waterschap wordt overleg gevoerd over verbindingen tussen de holes via de zandvang.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.bgBPgolfbaan-VG01_0008.jpg"ontwerp zandvang Zandleij

Drongelens Kanaal
Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door het Drongelens Kanaal. Dit kanaal begint ten zuiden van ’s-Hertogenbosch en mondt bij Drongelen uit in de Maas. Het kanaal is in 1910 gegraven en zorgt voor de afvoer van water vanuit ‘s-Hertogenbosch naar de Maas, met name tijdens hoogwaterpieken in de Dommel en de Aa.

De kanaaldijken hebben een functie als ecologische verbindingszone. Het Waterschap Aa en Maas heeft plannen voor natuurbouw in de stroken direct ten zuiden van het kanaal, in het bijzonder gericht op de biotoop pimpernelblauwtje. De initiatiefnemer van de golfbaan heeft deze stroken verworven onder de voorwaarde dat de genoemde biotoop gerealiseerd wordt in het kader van de aanleg golfbaan.

4.3.4 Conclusies water
  • 1. De grondwaterstand fluctueert over de seizoenen, maar lijkt in het gebied voldoende laag om een golfbaan inclusief open water te realiseren. Op sommige locaties zal voor open water het aanbrengen van een ondoorlatende laag nodig zijn.
  • 2. Er is een inundatiegebied aanwezig dat een waterbergende functie heeft. Deze functie is in het reconstructieplan geformaliseerd en is bepalend voor het gebruik van het betreffende deel van het plangebied. Met het waterschap is bepaald, op welke wijze de functies inundatie en golfsport te combineren zijn (hydrologisch rapport Arcadis).
  • 3. De Zandleij voert veel water af vanwege het effluent van de waterzuivering Tilburg. Daardoor is er voldoende water voor de beregening.